Отговорна Игра

Искаме да ви напомним, че е важно да играете тези игри за забавление и удоволствие и да го правите отговорно. Играта на ротативки може да бъде забавно и вълнуващо хоби – но за някои хора може да се превърне в нещо потенциално опасно и разрушително.

Ако започвате да се притеснявате, че играта, която се извършва от вас или ваш близък, започва да излиза извън контрол, искаме да знаете, че има налични ресурси, които да ви помогнат да разберете по-добре проблема и потенциално да получите помощ, ако е необходимо. Това е част от нашия ангажимент да осигурим безопасна и отговорна среда за нашите читатели: нещо, което смятаме, че надхвърля сайтовете, които ви препоръчваме, а също и нас самите като доверен ресурс за залагащи по целия свят.

Няма нищо лошо в това да играете хазарт от време на време и дори да сте високопоставен играч, който обича да залага редовно големи суми пари, не прави непременно някой „проблематичен комарджия“. Но също така е вярно, че дори случайни играчи, които участват в игри с ниски залози, биха могли потенциално да имат разстройство, в зависимост от поведението, което показват, свързано с играта им.

Различни организации са предложили критерии за разпознаване и диагностициране на хазартни разстройства. Следните критерии са тези, използвани от Американската психиатрична асоциация и присъстват в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (по-известен като DSM-5):

  • Индивидът трябва да залага с нарастващи суми пари, за да почувства желаното вълнение от играта.
  • Опитите за намаляване или спиране на играта причиняват безпокойство или раздразнителност.
  • Те многократно са се проваляли в опитите си да контролират или спрат игрите си.
  • Заети са доста често с хазарт.
  • Те лъжат близки, за да прикрият колко залагат.
  • Хазартът се използва като начин за справяне с чувствата на страдание.
  • Преследват загубите си, залагат повече, за да се опитат да възстановят загубените пари.
  • Техните дейности по залагане или са застрашили, или са причинили загуба на важна връзка, работа или възможност за образование.
  • Те са разчитали на други да им осигурят пари, за да покрият финансовите си задължения, след като са загубили пари чрез игри.
  • Просто проявяването на едно или две от тези поведения понякога може да не е достатъчно, за да предполага сериозен проблем, но ако няколко от тях се отнасят за вас, тогава може да имате проблем. Разстройството се счита за леко, ако са изпълнени поне четири от тези критерии; шест критерия означават умерено разстройство, докато осем или повече показват тежък проблем.

Ако смятате, че вие или ваш близък имате проблем с хазарта, важно е да разберете, че това е заболяване, което може да се лекува като всяко друго. Повечето юрисдикции, които предлагат законни хазартни игри, са въвели системи, които предоставят ресурси за подпомагане на нуждаещите се и дори когато това не е вярно, има много обучени професионалисти, които знаят как да помогнат на лица, които имат проблеми с хазарта.